Sibenik - Marina Zaton

Vår bas i Marina Zaton, Sibenik

Marina Zaton ligger ca 70km från Splits flygplats. Detta gör den till en bra utgångspunkt oavsett ruttval i Dalmatiens övärld. Härifrån når man relativt enkelt öarna Hvar, Brac och Vis som ligger utanför Split. Norrut ligger Kornatiområdet som är ett drömområde för seglare. Här finns en vacker övärld och mängder av mysiga naturhamnar som tävlar om er uppmärksamhet. I Sibenik hittar man bl.a. St Jakobkatedralen som är upptagen på UNESCOS världsarvslista.

Ca 500 m från Marina Zaton ligger byn. Här finns bland annat:

  • Matbutik
  • Postkontor
  • Butiker

Smidigast är att boka våra prisvärda seglingspaket med flyg till Split och transfer till Marina Zaton. Marina Zaton ligger belägen ca ca 70km från Splits flygplats och 80km från Zadar flygplats och i marinan finns dusch, toalett och en bar. 

Tips från Croatia Yacht Club teamet - är ni (som vi) förtjusta i havets delikatesser kan Konoba Feral vara väl värt ett besök. 

Ruttförslag

                                                                                                  Ruttförslag - Mandalina
RUTTFÖRSLAG NORR


Marina Biograds position utgör ett perfekt utgångsläge mitt i Kroatiens intressantaste seglingsområde. Hamnen är en perfekt utgångspunkt för segling i Dalmatiens norra skärgård med bl.a. Zadar och Sibeniks underbara övärld och nationalparken Kornati. Ett paradis för seglare. På lika bekvämt avstånd ligger de större öarna utanför Split: Hvar, Brac, Vis, Solta, m.fl. På en vecka hinner man inte med båda delarna utan man får välja en av turerna och ta den andra senare. Skillnaden på de olika rutterna är ganska stor i karaktär på landskap, öar och hamnar. Öarna utanför Split är större, bebodda, med mysiga små städer, större hamnar, kultur, historia, större utbud av affärer, restauranger, mm. Mer båtar på sjön.
Segling norr om Biograd innebär mer skärgårdssegling mellan kobbar, mindre öar och skär. Det finns gott om bra ankringsvikar och vikar med bojar och små kajer med fasta moorings. Nästan alla bra vikar har en mysig taverna som serverar mat. I området finns inte mindre än två nationalparker Krka och Kornati. Kornati är en ögrupp som består av 147 öar och skär. Under 2010 kostade en biljett till Kornatiparken 250kn vid förköp i hamnen. Dyrare vid köp i parken. Här är det kvalitetstid med familj, vänner, härlig segling, bad och god mat som gäller.

Dag 1 – Opat

Marina Mandalina– Opat ca 18nm

Opatligger på sydspetsen av ön Kornat i Kornati. Opat är ett underbart ställe med en mysig taverna som serverar bra mat och har färsk seafood som sin specialitet. Som i de flesta tavernor längs kusten serveras ekologisk, traditionell mat. Här finns en bra ankringsvik och en kaj med fasta moorings.
Croatia Yacht Clubs gäster har här förmånen att:
- Förboka hamnplats ring kvällen innan uppge båtens namn
- Gratis hamnavgift (under förutsättning att besättningen äter på tavernan)

Telefon: 022-43 50 61 Mob: 091-473 25 50

Dag 2 –Zut

Opat-Zut ca 15nm

Zut är ett nautiskt paradis och en av öarna i Kornati arkipelagen, som ligger mellan öarna Pasman och Ugljan (förbunden med fastlandet). Zut är en långsmal ö har en yta på nästan 15 kvadratkilometer och är som mest 2 km bred. Högsta punkten är 172 meter över havsnivå. Ön är brant och har indragen, skyddad kustlinje som präglas av de skyddade vikarna Luka, Hiljača, Sarušćica, Gul, Bizikovica och ytterligare några mindre.

Härifrån känns det långt till alla bekvämligheter och manfår känslan av att vara på en Robinson ö. Zut är täckt med oliv- och fikonträd samt vinstockar och har ingen permanent bebyggelse. Ön används regelbundet året runt av fiskare, småskaliga boskapsuppfödare samt oliv- och fikonplockare från ön Murter andra Kornatiöarna. Ön Zut har en mysig småbåtshamn, med en tillhörande bra taverna, Restaurant Festa.

Croatia Yacht Clubs gäster har hos Festa förmånen att:
- Förboka hamnplats ring kvällen innan uppge båtens namn
- Gratis hamnavgift (under förutsättning att besättningen äter på tavernan)
- Gratis nationalparksavgift

Telefon: 022-786 04 10 Mob: 099-347 35 19

Dag 3 –Telelasicaviken

Zut-Telelasicaviken ca10nm

Telašćica är en naturpark som är uppkallad efter viken som ligger i den sydöstra delen av Dugiotok. Viken är ca 8 km djup 1,6 km bred. I Telascicaviken finns 25 större och mindre vikar, uddar och 5 holmar. Tack vare sitt läge är viken välskyddad mot oväder. Telašćica är en av de störst<<a och bäst skyddade vikarna i den östra Adriatiska kusten. Den består av tre delar som är åtskilda av smalare. Dessa tre delar är Tripuljak, Farfarikulac och Telašćica. Den större delen av vikens botten är täckt med grupper av marina blommande växter, marina livsmiljöer och ett utomordentligt rikt djurliv vilket är viktigt för reproduktionen av många fiskarter. Med tanke på den underbara naturen föreslår vi middag ombord.

Dag 4 - RavniZakan

Telascicaviken-RavniZakanca 18nm

RavniZakan är ett riktigt drömställe. Viken är hänförande vacker med en drömkrog som erbjuder moorings, ström och vatten. Maten och servicen är i absolut toppklass. Våra gäster kan förboka hamnplats och betalar ingen hamnavgift om de äter på krogen.

Telefon: 091-377 60 15

 


Dag 5 – Zirje

RavniZakan - Zirje ca 14nm

Efter att ha kryssat runt Kornati och Sibeniks arkipelag är det dags att avsluta ö-luffandet med ett besök till ön Zirje. Här finns den vackra viken V.Stupica som är en bra ankringsvik. Här finns även fasta bojar som man kan utnyttja fritt. Viken utgör en härlig naturhamn med bra skydd och vacker natur. Ett perfekt sista mål. I viken finns en krog där man kan äta typisk, hemlagad medelhavsmat. Matupplevelsen är inte särskilt stor varför man kanske kan skippa ett besök om man inte har tomt på egen proviant. Sitt kvar i båten och njut av mat ni lagar själva. Den underbara miljön är ju gratis i vilket fall som helst.


Dag 6 MurterJezera

Zirije – MurterJezera ca 13nm

Jezera är en liten stad av fiskare, jordbruksexperter och sjömän som nyligen har blivit en viktig plats inom turism och catering. Staden ligger på sydöstra Murter, den största ön i skärgården i regionen. Ön är förbunden med fastlandet med en 30 meter lång bro.

Stadenärbelägeni en vik (i form av en hästsko) omgiven av pittoreska kullar. På grund av sitt läge är staden skyddad från vind och är en idealisk hamn för fartyg. I närheten av Jezera finns två nationalparker "Kornati" och "Krka".


Dag 7 – Hemmahamn

MurterJezera – Mandalina 13nm

Sista kvällen är det vanligast att man checkar ut båten så att det inte finns några åtaganden på lördag morgon eftersom transfern från hamnen ofta går tidigt. Alltså utcheckning sedan en middag på en mysig lokal taverna. 

                                                                                                  RUTTFÖRSLAG SYD

Dag 1 - Primosten

Marina Mandalina – Primosten ca 12nm

Den förtrollande halvön Primosten är ett av de mest fotograferade platserna vid Adriatiska kusten. Det mest slående i den gamla staden är kyrkan StJuraj uppfördes 1485 och renoverades 1760. Kyrkan ligger på en kulle från vilken man får svepande kustnära åsikter. Provsmakning av det berömda lokala rött vin, Babic, är ett måste. Babic produceras från inhemska vinet sortera i de berömda vingårdarna i Primosten, som ligger i klipporna.

Dag 2 – Veli Drvenik

Primosten - Veli Drvenik ca 17nm

V.Drvenik är en inspirationskälla med spännande natur, doftande örter och sekelgamla olivträd. Här finner man lugn och ro för kropp och själ utan massturism. Här är ett besök hos Restaurant Tramontana ett måste.
Ateljé Tramonatana består av en villa som vätter mot hamnen och fungerar som restaurang och ateljé. Här får ni fritt använda ateljens trädgård och andra tillhörande faciliteter. Restaurangen har öppet mellan 16:00 och 23:00. Här serveras underbar vitlöks- och örtdoftandemedelhavsmat, tillagad på färskaste råvaror, tillsammans med traktens viner.

Vi som driver Ateljé Tramonatana
Vi bodde i Sverige från 1969 till 2003 och är numera fast bosatta här på ön.
HELJÄ:Ursprungligen från Finland. Svenskutbildad fri konstnärinna med flera egna utställningar på Hornsgatan i Stockholm. Arbetar med flera olika tekniker. Under vinterperioden skapar hon i sin friluftsateljé och på sommaren är hon värdinna åt våra gäster. I trädgårdsrestaurangen kan man beskåda hennes alster av olika slag (tavlor, stenkonst, sidenkonst, smycken av naturmaterial mm).
MARINKO:Utbildad kock och uppväxt här på ön Drvenik Veli. Började sin kockbana på Hotel Park i Split 1961. Fick erbjudande om kocktjänst på Stallmästaregården i Stockholm 1969. Öppnade den egna restaurangen Trollet på Hornsgatan 1977 och drev den med stor framgång i 12 år. Numera står han för allt som kommer ut på tallriken från köket och grillen, allt ekologiskt och nyskördat. Han lagar smakliga lokala maträtter och specialiteter. Sköter även trädgården och ansvara för den helt ekologiska produktionen av husets eget vin, olivolja, kryddade brännviner och marmelader som erbjuds bland de ekologiska produkterna i serveringen.

Telefon: 021-89 30 31


Dag 3 – Hvar

V.Drvenik – Hvar ca 20nm

Hvar är något av en favorit för skandinaviska turister. Hvar lockar mycket jetset och innefolk. Här hittar du det trendigaste uteställens, kaféerna, barerna och hotellen. Räkna dock med lite dyrare priser. Bra att veta är att Hvar viken är ganska full under högsäsong då staden lockar många charterturister. Ett alternativ är att lägga sig i ACI Marina Palmizana som ligger på ön mittemot, som är ett underbart ställe i sig med lummig charmig miljö. Härifrån kan man enkelt ta sig till Hvar stad med taxibåt. Båtarna går hela nätterna under sommarsäsongen. Prova gärna också viken SvNedelja som ligger sydost om Hvar stad, om vädret tillåter. Här finns en riktigt mysig krog som är väl värd ett besök.

Hvar/Hvar Sv. Klement. Hamnkontor tel. 021-71 73 59, Hamnkapten tel. 021-74 10 07

Dag 4– Komiza, Vis

Hvar – Komiza ca 18nm

Ett riktigt coolt ställe. Komiža är en mysig fiskeby som ligger vid foten av berget Hum. På den östra kusten i viken där Komiza ligger finns stora sand- och stenstränder (Gusarica, Nova Posta, VeloŽALO). Den speciella atmosfären under sommarkvällarna förhöjs med uppträdanden av harmonisånggrupper och barnkörer i kustområdet, promenaden eller i någon av samhällets lokala restauranger. Fram till 1989 var ön militärområde där turister fick inte gå i land.
Vis, med sin flikiga kust är i det närmaste orörd. Ön är oexploaterad och mysig.

Ön Bisevo som ligger sydväst om Vis har en blå grotta - ModraSpilja. Här får vattnet vackra nyanser av ljus som sipprar in. Det finns guidade dagsutflykter till grottan om man väljer ett besök under något mer ordnade former.

Vis/Komiza. Hamnkontor tel. 021-71 38 49, hamnkapten tel. 021-71 30 85

Dag 5 – Zirje

Komiza – Zirje ca 40nm

Den här lånsträcka ön är ett riktigt höjdarområde med en underbar natur som seglare älskar. Vikar, kobbar, lummig och grön miljö, tävlar om din uppmärksamhet. Här är det naturhamnar som gäller. Zirje är den mest avlägsna bebodda ön i Sibenik ögruppen och det bästa valet för en lantlig ö semestern särskilt om du vill glida in i rytmerna av en traditionell livsföring som nästan är orörd av turism. Vingårdar, olivlundar, fikon och plommon fruktträdgårdar är spridda över hela ön. Den indragen kusten är spräcklig med vikar, holmar och korallrev som er goda häckningsplatser för fisk och hummer.

Dag 6 – Kaprije

Zirje – Kaprije ca 10nm

Kaprije mala Nozdra är en idyllisk liten fiskeby som ligger i naturlig vik som ligger på den sydöstra sidan av ön Kaprije. Ön är mycket lugn eftersom det råder bilförbud. Den Oscarsbelönade filmen Mediterraneo spelades in här.


Dag 7 – Hemmahamn

Kaprije - Mandalina ca 10nm

Sista kvällen är det vanligast att man checkar ut båten så att det inte finns några åtaganden på lördag morgon eftersom transfern från hamnen ofta går tidigt. Alltså utcheckning sedan en middag på en

Karta