Trogir, Seget Donji Marina, Croatia Yacht Club huvudbas

Kroatiens bästa utgångshamn

Bara ett stenkast från Splits flygplats ligger den charmiga lilla byn Trogir med sina ca 12.000 invånare. Här finner du en stor marknad samt ett flertal mataffärer där all typ av bunkring för din seglats kan göras. I byns äldsta del, som utgörs av en Ö, finns också ett brett utbud med restauranger i de slingrande gränderna och nere på kajpromenaden. I byn finns också en katedral som är upptagen på Unescos världsarvslista.

Inför sommarsäsongen 2018 öppnade vi en ny marina, Marina Baotic. Flottan innehåller både splitternya samt något äldre båtar i storleksklassen 33 till 59 fot. Båttillverkarna varierar och innefattar ett stort antal båtar från de stora Europeiska varven men också några mindre båttillverkare. Ni tar er till Marina Baotic på ca 10 minuter med vår transfer från Split flygplats. 

Marina Baotić

Marina Baotic för segling i Kroatien – Croatia Yacht Club

Matbutiker i närheten av  Marina Baotic

  • Matbutik & marknad (A) – Konzum Matbutiken är mycket fräsch och har ett stort utbud. Precis utanför butiken finns även en marknad där du kan inhandla frukt & grönt, chark och olivolja med mera.
  • Matbutik (B) – Ribola. Även den här matbutiken har är fräsch med ett stort utbud av mat och dryck, däremot ingen marknad. Matbutiken är perfekt om du skall segla ifrån Marina Baotić med även där endast 10 minuters promenad.
  • Matbutik (C) – Mini Market Matbutiken ligger i marinan och är lite mindre och lämpar sig för att inhandla de mest basala för veckan. Bredvid lägger även en butik där du kan inhandla alkoholhaltiga drycker så som vin och öl som du kan tänkas vilja ha med på resan. Vinbutiken har ett stort utbud av vin, öl, sprit och olivoljor från traktens mest välrenommerade producenter.
  • Vinbutik (C) – Bredvid Mini Market ligger även en Vinbutik. Här kan inhandla alkoholhaltiga drycker så som vin och öl som du kan tänkas vilja ha med på resan. Vinbutiken har ett stort utbud av vin, öl, sprit och olivoljor från traktens mest välrenommerade producenter.

Hur funkar det med mat ombord på båten, var kan man handla?

Förnödenheter i form av mat och dryck kan du handla i livsmedelsaffärerna. Sortimentet är i dag hyggligt stort. Vill ni bunkra båten hemifrån online går det bra. Varorna levereras i en låda till båten. Vid hyra av skeppare, värdinna eller kock tillkommer matkostnaden under resan.

Länk till bunkring: http://www.jamyachtsupply.com/?af=CroatiaYacht

I hamnen hittar ni:

Ruttförslag syd

Kroatiens södra skärgård är den mest besökta. Med segelbåt har man otroligt mycket att upptäcka oavsett vilken inriktning man vill ha på semestern. Mysiga stränder och orörda vikar eller lite livligare alternativ med Jetsetturism, Du väljer. Den gemensamma nämnaren är en underbar, oförstörd natur med ett av världens renaste vatten och en gästvänlighet som lämnar avtryck för resten av livet. Croatia Yacht Club har alla ingredienser för en lyckad segling i Kroatien. Vi servar er med information och tips som gör er resa unik och samtidigt inte gör plånboken ihålig.  

Dag 1 - Veli Drvenik

Trogir – V.Drvenik ca 10nm

V.Drvenik är en inspirationskälla med spännande natur, doftande örter och sekelgamla olivträd. Här finner man lugn och ro för kropp och själ utan massturism. Här är ett besök hos Restaurant Tramontana ett måste.
Ateljé Tramonatana består av en villa som vätter mot hamnen och fungerar som restaurang och ateljé. Här får ni fritt använda ateljens trädgård och andra tillhörande faciliteter. Restaurangen har öppet mellan 16:00 och 23:00. Här serveras underbar vitlöks- och örtdoftande medelhavsmat, tillagad på färskaste råvaror, tillsammans med traktens viner.

Vi som driver Ateljé Tramonatana
Vi bodde i Sverige från 1969 till 2003 och är numera fast bosatta här på ön.
HELJÄ: Ursprungligen från Finland. Svenskutbildad fri konstnärinna med flera egna utställningar på Hornsgatan i  Stockholm. Arbetar med flera olika tekniker. Under vinterperioden skapar hon i sin friluftsateljé och på sommaren är hon värdinna åt våra gäster. I trädgårdsrestaurangen kan man beskåda hennes alster av olika slag (tavlor, stenkonst, sidenkonst, smycken av naturmaterial mm).
MARINKO: Utbildad kock och uppväxt här på ön Drvenik Veli. Började sin kockbana på Hotel Park i Split 1961. Fick erbjudande om kocktjänst på Stallmästaregården i Stockholm 1969. Öppnade den egena resturangen Trollet på Hornsgatan 1977 och drev den med stor framgång i 12 år. Numera står han för allt som kommer ut på tallriken från köket och grillen, allt ekologiskt och nyskördat. Han lagar smakliga lokala maträtter och specialiteter. Sköter även trädgården och ansvarar för den helt ekologiska produktionen av husets egna vin, olivolja, kryddade brännviner och marmelader som erbjuds bland de ekologiska produkterna i serveringen.

 

   

Dag 2 - Milna, Brac

V.Drvenik-Milna Brac ca 20nm

Milna ligger på den västra delen av ön Brac. Samhället ligger längst in i en vindskyddad vik och har rötter till romartiden, då man fraktade marmor till kejsare Dikletianus palats i Split från ön Brac. Här finns fina matställen, lugna uteställen och en fina promenadstråk. I viken finns också härliga badstränder om man inte vill bada från båten. I Milna finns idag två småbåtshamnar, modernt utrustade för en komfortabel vistelse. För den som vill ha än mer lugn rekommenderar vi Bobovisceviken som ligger strax öster om Milna.

 

   

Dag 3 - Hvar

Milna Brac-Hvar ca 15nm

Hvar är något av en favorit för skandinaviska turister. Hvar lockar mycket Jetset- och innefolk. Här hittar du de trendigaste uteställerna, caféerna, barerna, hotellen etc, men räkna med lite dyrare priser. 
Bra att veta är att Hvarviken är ganska full under högsäsong (20 juli - 15 aug) då staden lockar många nautiska turister. Ett bra alternativ är att lägga sig i ACI Marina Palmizana som ligger på ön mittemot. Ett underbart ställe med lummig och charmig miljö. Härifrån kan man enkelt ta sig till Hvar stad med taxibåt. Båtarna går hela nätterna under sommarsäsongen. Prova gärna också viken Sv. Nedelja som ligger  sydost om Hvar stad, om vädret tillåter. Här finns en riktigt mysig krog som är väl värd ett besök.

 

     

Dag 4 - Scedro

Hvar-Scedro ca 17nm

Scedro är en underbar ö utanför Hvar med en vacker naturhamn. Här finns två fina krogar att avnjuta middag på om man inte vill sitta kvar ombord.
Ön Scedro har två djupa och välskyddade vikar. I bukten Mostir finns ruinerna av ett Dominikanerkloster och ett hospice för seglare som grundades redan 1465 och övergavs på 1800-talet.
Scedro spelade en viktig roll i Adriatiska sjöfartshistorien med sina skyddande vikar och hamnar. Ön erbjuder trevliga promenader, bra bad och vackra vyer, speciellt på den västra sidan (härlig utsikt över Hvars höga bergsrygg särskilt i solnedgången). Klimatet på Scedro är något mildare än på Hvar. Scedro är klart värt ett stopp på seglatsen. 

 

   

Dag 5 - Vis Komiza

Scedro-Vis Komiza ca 30nm

Ett riktigt coolt ställe. Komiža är en mysig fiskeby som ligger vid foten av berget Hum. På den östra kusten i viken där Komiza ligger finns stora sand-och stenstränder (Gusarica, Nova Posta, Velo ŽALO). Den speciella atmosfären under sommarkvällarna förhöjs med uppträdanden av harmonisånggrupper och barnkörer i kustområdet, promenaden eller i någon av samhällets lokala restauranger. Fram till 1989 var ön militärområde. Turister fick inte gå i land på ön.
Vis, med sin flikiga kust är i det närmaste orörd. Ön är oexploaterad och mysig.

Ön Bisevo som ligger sydväst om Vis har en blå grotta - Modra Spilja. Här får vattnet vackra nyanser av ljuset som sipprar in. Det finns guidade dagsutflykter till grottan om man väljer ett besök under något mer ordnade former.

 

   

Dag 6 - Solta

Komiza-Solta Maslenica ca 25nm

Den här lånsträckta ön är ett riktigt höjdarområde, med en underbar natur som seglare älskar. Vikar, kobbar, lummig och grön miljö tävlar om din uppmärksamhet. En annan favorit på ön Solta är en mysig vik som heter Sesula. Hela Solta är bara 52 kvadratkilometer i area. Solta var ett populärt semesterställe för den Romerska adeln. På många av öns vackraste platser kan man fortfarande hitta ruiner av romerska villor. 

 

   

Dag 7 - Hemmahamn

Sista kvällen är det återlämning/genomgång (med övernattning ombord) av båt för många eftersom transfern från hamnen till flygplatsen ofta går tidigt. Fredagskvällen avslutas med en middag på en mysig lokal taverna i fantastiska Trogir.

Ruttförslag norr

Trogir position utgör ett perfekt utgångsläge mitt i Kroatiens intressantaste seglingsområde. Hamnen är en perfekt utgångspunkt för segling i Dalmatiens norra skärgård med bland annat Sibeniks underbara övärld och nationalparken Kornati. Ett paradis för seglare. På lika bekvämt avstånd ligger de större öarna utanför Split så som Hvar, Brac, Vis, Solta med fleral. På en vecka hinner man inte med allt utan man får välja en av turerna och ta den andra senare. Skillnaden på de olika rutterna är ganska stor i karaktär på landskap, öar och hamnar. Öarna utanför Split är större, bebodda, med mysiga små städer, större hamnar, kultur, historia, större utbud av affärer, restauranger mm. Mer båtar till havs.
Segling norr om Kremik innebär mer skärgårdssegling mellan kobbar, mindre öar och skär. Området är i stort sett obebott förutom ett par mindre samhällen. Det finns gott om bra ankringsvikar och vikar med bojar och små kajer med fasta moorings. Nästan alla bra vikar har en mysig taverna som serverar bra mat. I området finns inte mindre än två nationalparker; Krka och Kornati. Kornati är en ögrupp som består av 150 öarn och skär. Under 2010 kostade en biljett till Kornatiparken 250kn vid förköp i Marina Kremik. Dyrare vid köp i parken. Här är det kvalitetstid med familj, vänner, härlig segling, bad och god mat som gäller.

Dag 1 - Opat

Trogir – Opat ca 35nm

Opat ligger på sydspetsen av ön Kornat i Kornati. Opat är ett underbart ställe med en mysig taverna som serverar bra mat och har färsk seafood som sin specialitet. Som i de flesta tavernor längs kusten serveras ekologisk, traditionell mat. 
Här finns en bra ankringsvik och en kaj med fasta moorings.
Croatia Yacht Clubs gäster har här förmånen att:
- Förboka hamnplats. Ring kvällen innan och uppge båtens namn.
- Gratis hamnavgift (under förutsättning att besättningen äter på tavernan).
- Gratis nationalparksavgift.
 

 

   

Dag 2 - Zut

Opat-Zut ca ca 15nm

Zut är ett nautiskt paradis och en av öarna i Kornatiarkipelagen, som ligger mellan öarna Pasman och Ugljan (som är förbunden med fastlandet). Zut som är en långsmal ö har en yta på nästan 15 kvadratkilometer och är som mest 2 km bred. Högsta punkten är 172 meter över havsnivå. Ön är brant och har indragen, skyddad kustlinje som präglas av de skyddade vikarna Luka, Hiljaèa, Sarušæica, Gul, Bizikovica och ytterligare några mindre. Härifrån känns det långt till alla bekvämligheter och man får känslan av att vara på en Robinsonö. Zut är täckt med oliv-, fikonträd och vinstockar och har ingen permanent bebyggelse. Ön används regelbundet året runt av fiskare, småskaliga boskapsuppfödare samt oliv- och fikonplockare från ön Murter andra Kornatiöar. Ön Zut har en mysig småbåtshamn med en tillhörande bra taverna, Restaurant Festa. 

Croatia Yacht Clubs gäster har här förmånen att:
- Förboka hamnplats. Ring kvällen innan och uppge båtens namn.
- Gratis hamnavgift (under förutsättning att besättningen äter på tavernan).
- Gratis nationalparksavgift.

 

   

Dag 3 - Telelasicaviken 

Zut-Telelasicaviken 10nm

Telašæica är en naturpark uppkallad efter viken som ligger i den sydöstra delen av Dugi otok. Viken är ca 8 km djup och 1,6 km bred. I Telascicaviken finns 25 större och mindre vikar, uddar och 5 holmar. Tack vare sitt läge är viken välskyddad mot oväder. Telašæica är en av de största och bäst skyddade vikarna på den östra Adriatiska kusten. Den består av tre delar. Dessa tre delar är Tripuljak, Farfarikulac och Telašæica. Den större delen av vikens botten är täckt med grupper av marina blommande växter, marina livsmiljöer och ett utomordentligt rikt djurliv vilket är viktigt för reproduktionen av många fiskarter. Med tanke på den underbara naturen föreslår vi middag ombord.

 

 

   

Dag 4 - Ravni Zakan

Telascicaviken-Ravni Zakan ca 18nm

Ravni Zakan är ett riktigt drömställe. Naturen är hänförande vacker. En liten vacker ö med minisamhällen på södra och norra sidan. På den norra sidan finns tavernan Laurus med små bojar som guppar utanför, där man kan förtöja sin båt.
På den södra sidan finns också en restaurang som är den största i Kornatiarkipelagen. Denna restaurang är välbesökt av kryssningsbåtar och kan vara ganska full under sommarmånaderna. Maten är i absolut toppklass (men ganska dyr)
.
Våra gäster kan förboka hamnplats och betalar ingen hamnavgift om de äter på krogen. Men nationalparksavgift måste betalas här.

 

 

   

Dag 5 - Kaprije

Ravni Zakan-Kaprije ca 17nm

Har du sett den Oscarsbelönade filmen Mediterraneo? Vill du spendera lite tid på en liten bortglömd ö mitt i ingenstans. Det enda som finns på ön är en liten sömnig fiskeby som genom ett mirakel stått emot all exploatering i turismens tecken. Kaprije är en sådan ö. Det är svårt att beskriva Kaprije med ord. Oerhört vackert och oskuldsfullt speciellt under tidig vår och sen höst då Adriatiska havet är tomt på turister. Helt fantastiskt att vakna på en plats som viken Nozda. Nästan så att man längtar efter en mycket primitivare värld och ett liv mer inpå naturen.

 

     

Dag 6 - Zirije

Kaprije-Zirije ca 20nm

Efter att ha kryssat runt Kornati och Sibeniks arkipelag är det dags att avsluta ö-luffandet med ett besök till ön Zirije. Här finns den vackra viken V. Stupica. som är en bra ankringsvik. Här finns fasta bojar som man kan utnyttja fritt.
Viken utgör en härlig naturhamn med bra skydd och vacker natur. Ett perfekt sista mål. I viken finns en krog där man kan äta typisk, hemlagad medelhavsmat. Matupplevelsen är inte särkillt stor varför man kanske kan skippa ett besök om man inte har tomt på egen proviant. Sitt kvar i båten och njut av mat ni lagar själva. Den underbara miljön är ju gratis i vilket fall som helst.
 

 

   

Dag 7 - Hemmahamn

Sista kvällen är det återlämning/genomgång (med övernattning ombord) av båt för många eftersom transfern från hamnen till flygplatsen ofta går tidigt. Fredagskvällen avslutas med en middag på en mysig lokal taverna i fantastiska Trogir.

Karta

Båt

Salona 44 (Trogir)

Salona 44 (Trogir)

Namn: Miss Elva Årsmodell: 2012 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) En riktig perfor...
Beneteau Oceanis 51.1 (Trogir)

Beneteau Oceanis 51.1 (Trogir)

Namn: Enjoy Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotic) Bäddar: 10+1+2 (godkänd för 12 personer) (1+2 = Möjliga sovplatser för ev. g&aum...
Elan 40 (Pula)

Elan 40 (Pula)

Namn: Fides Årsmodell: 2017 Hemmahamn: Pula Bäddar: 6+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Elan 40 med helt ny design och härliga ytor b&arin...
Elan 40 (Trogir)

Elan 40 (Trogir)

Namn: Majandra Årsmodell: 2015 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 6+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Elan 40 med ...
Elan 45 (Trogir)

Elan 45 (Trogir)

Name: Caol Ila Årsmodell: 2015 Hemmahamn: Trogir, Marina SCT Bäddar: 8+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Uppföljaren på Elan 434 oc...
Elan 45 (Trogir)

Elan 45 (Trogir)

Namn: Maui Årsmodell: 2016 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Elan 45 är p&ar...
Elan 45 (Trogir)

Elan 45 (Trogir)

Namn: Merit Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) En välutrustad ...
Elan 50 (Trogir)

Elan 50 (Trogir)

Namn: Lazy Days Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotic) Bäddar: 10+2+1 (Godkänd för 12 personer) (2+1 = Möjliga sovplatser för ev. g...
Elan 50 (Trogir)

Elan 50 (Trogir)

Namn: Sunrise Årsmodell: 2017 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 10+2+1 (Godkänd för 12 personer) (2+1 = Möjliga sovplatser för ev...
Elan E4 (Pula)

Elan E4 (Pula)

Namn: Bella Mia Årsmodell: 2017 Hemmahamn: Pula Bäddar: 6+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Ny sportig båt från Elan för den som vill se...
Lagoon 40 (Trogir)

Lagoon 40 (Trogir)

Namn: Nathalie Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+1+1+2 (1+1+2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Uppf...
Lagoon 40 (Trogir)

Lagoon 40 (Trogir)

Namn: No Limits Årsmodell: 2019 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+1+1+2 (1+1+2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Upp...
Lagoon 42 (Trogir)

Lagoon 42 (Trogir)

Namn: Sofibel Årsmodell: 2019 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+1+1+2 (1+1+2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Den nya La...
Lagoon 450F (Trogir)

Lagoon 450F (Trogir)

Namn: Cariama Årsmodell: 2019 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+1+1+2 (1+1+2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Boka din d...
Lagoon 450F (Trogir)

Lagoon 450F (Trogir)

Namn: Pix Årsmodell: 2017 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotic) Bäddar: 8+1+1+2 (1+1+2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Boka din dröms...
Lagoon 450F (Trogir)

Lagoon 450F (Trogir)

Namn: Jenny of Sweden Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 8+1+1+2 (1+1+2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Bo...
Lagoon 50 (Trogir)

Lagoon 50 (Trogir)

Namn: Amanda of Sweden Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Hytter: 4+2 (2 = personalhytter) (8 Möjliga sovplatser för gäster) Bäddar: 8+1...
Lagoon 620 Luxury

Lagoon 620 Luxury

Namn: My Destiny Årsmodell: 2013 Hemmahamn: Trogir, Marina SCT  Bäddar: 8+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Lagoon 620 är det nya flaggske...
Saona 47 (Trogir)

Saona 47 (Trogir)

Namn: Saga I Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotic) Bäddar: 10+1+1 (max 12 gäster ombord) (1+1 = Möjliga sovplatser för ev. gä...
Salona 35 (Trogir)

Salona 35 (Trogir)

Namn: Charley Årsmodell: 2013 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 4+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Salonavarvets nya 35 fo...
Saba 50 (Trogir)

Saba 50 (Trogir)

Namn: Cerenia Årsmodell: 2018 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotic) Bäddar: 12+2 (max 12 gäster ombord) (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller pers...
Allures 45 (Trogir)

Allures 45 (Trogir)

Namn: Allunette Årsmodell: 2013 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 6+2 (2 = Möjliga sovplatser för ev. gäst eller personal) Allure...
Elan 494 (Trogir)

Elan 494 (Trogir)

*****
Namn: Fiji Årsmodell: 2013 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotić) Bäddar: 10+2+1 (Godkänd för max 12 personer) (2+1 = Möjliga sovplatser för ev. g&...
Jeanneau 53 (Trogir)

Jeanneau 53 (Trogir)

Namn: Cleopatra Årsmodell: 2010 Hemmahamn: Trogir, Yachtclub Seget (Marina Baotic) Bäddar: 10+2+1 (Godkänd för 12 personer) (2+1 = Möjliga sovplatser för ev. gä...