2020-01-15


Segla i Koratien är en serie med inlägg om fantastiska platser i Kroatiens skärgård. Varje inlägg presenterar en plats och vad du inte ska missa när du besöker den!

Korcula är en ö i adriatiska havet med mycket historia och sevärdigheter.

Korčula är en 46,8 km lång och 7,8 km bred ö i den kroatiska skärgården. 17, 038 invånare är bosatta på Korčula och detta gör den till den mest befolkade ön i Adriatiska havet. Korčula invånare livnär sig främst på, som många andra öar i Kroatiens skärgård odling av oliver och frukt, fiske, turism och jordbruk. Korčula är en ö med många höga kullar, små fält och dalar och har ett otroligt rikt växtliv. Ca 61% av öns yta består av tät skog, resten av olivodlingar och annan odling, endast 5% består av kala ytor och berg. De täta skogarna domineras främst av växter och träd som svart tall, pinje och kust tall. Oliver och fikon kan även hittas i skogarna. Runt om på ön växer även medicinska växter som mejram och salvia, man kan också skåda dekorativa träd och buskar som Kaktus, palmer och agave på Korčula. Korčula södra sida är otroligt rik på stränder och har över 200 grottor.

Prigradica, Lumbarda, Raciste, Blato och Korčula Town är några exempel på byar som finns på ön.


• Prigradica är en liten fiskeby som är omgiven av olivodlingar och ligger belägen på den nordvästra kusten. Här infinner sig känslan från att befinna sig i en annan tid. Prigradica byggdes av syftet att frakta och ta emot vin och olivolja. Invånarna i byn har bevarat känslan från förr och kvar finns gamla stenhus. Denna lilla fiskeby är en bra startpunkt för cykling och trekking.

• Lumbarda är en by 7 km bort från Korčula Town. Lumbarda är känd för sina fantastiska sandstränder och är ett perfekt ställe för småbarnsfamiljen. Lumbarda erbjuder också sina besökare aktiva semesteraktiviteter som tillexempel dykning.

• På den norra kusten finns byn och hamnen Raciste. Med sitt kristallklara vatten, ”Cove of Vaja” och lugna atmosfär är denna by ett uppskattat stopp för den som vill ladda batterierna under sin semester.

• Blato är en liten by med 4.093 bosatta invånare. I Blato finns en skola, hotell, bankkontor och butiker bland mycket annat. Kyrkan ”All Saints” som ursprungligen byggdes på 13-talet och klocktornet finns i den gamla stadskärnan. Byggnaden bredvid kyrkan innehåller samlingar av konstverk, historik om Blato och mycket mer.

• Korčula är en hamnstad på ön som ligger belägen på den nordöstra kusten. Korčula Town tar sina besökare tillbaka till svunna tider med sin typiskt medeltida charm med torn och försvarshus. Korčula befolkning har genom tiderna bevarat den traditionella ridderliga dansen som starkt är kopplat till de medeltida livet och striderna som skedde i staden.

 

Korčula är en ö med mycket historik, ljuva sånger från näktergalen, många sevärdheter och upplevelser för alla åldrar. Vi lovar att du inte blir besviken!

Du finner del 1 i denna serie om Dugi Otok här, del 2 om Brac här och del 3 om Vis här.