2020-03-04


Segla i Koratien är en serie med inlägg om fantastiska platser i Kroatiens skärgård. Varje inlägg presenterar en plats och vad du inte ska missa när du besöker den!

Hvar- ”Ön av Lavendel” som den kallas är en sagolik ö belägen sydväst om Split.

Den anses idag vara en av 10 vackraste öarna i världen och efter ett besök på Hvar är det ingen som undrar varför. Klimatet kännetecknas av milda vintrar och är den solsäkraste ön under sommaren. Hvar är ca 68 km lång och har ca 11.100 invånare. Detta gör den till den 4:e mest befolkade av Kroatiens alla öar. Hvar var under 16 – 17.00 talet den kroatiska övärldens metropol i de litterära kretsarna. Hvar har ett flertal arkeologiska och kulturella monument placerade runt om som vittnar om de kulturella traditionerna som ägde rum på ön. Bland annat kan fortet/villan skapad av arkitekten Petar Hektorovic, eller en av många katedraler runt om på ön, vara värt ett besök för den kultur- och historieintresserade resenären.

På Hvar får besökaren ta del av fantastiska vyer av barrskog, vingårdar, oliv och fruktodlingar, lavendelfält och ljuvliga dofter.


Till följd av odlingar av olika slag är därför de främsta inkomstkällorna turism, fiske, olivodlingar och lavendel. Lavendel går att köpa i princip överallt, i form av torkad i påse eller i små flaskor. Eftersom Hvar är den mest solsäkra ön i Kroatien blir sol och bad en naturlig del av besöket, men för den som gillar liv och rörelse eller vill på upptäcktsfärd är Hvar också perfekt.

Staden Hvar som ligger placerad på den sydvästra sidan av ön bjuder på storstadspuls i form av krogar och barer varvat med små butiker av olika slag. Promenera i medeltida gränder och slå er ner vid ett bord på en av flertal caféer och njut av en charmig atmosfär ihop med ett av vinerna från öns vinodlingar. Om kvällarna förvandlas Hvar Stad till en musikfestival med konserter och diskotek och detta är ett utmärkt val för den danssugna.

Byn Milna bjuder på ett betydligt lugnare tempo än Hvar gör. Milna är en liten by som ligger i närheten av Hvar Stad och ligger i en skyddad liten vik. Milna erbjuder två av öns vackraste stränder och är ett säkert kort för den som önskar lugn och ro.

Stari Grad är kustens äldsta by och grundades redan på 400-talet av grekerna. Stari Grad ligger placerad på öns nordvästra sida och är en otroligt charmig liten fiskeby. Byn erbjuder sina besökare ett utbud av mysiga restauranger och fina promenadstråk och den omtalade villan av Petar Hektorovic.

På Hvar finner seglingsresenären två stycken ACI marinor. Den ena är ACI Vrboska som ligger upp på den norra kusten. Den andra är ACI Palmizana. Bägge marinor erbjuder bland annat:

• Toalett och duschar
• Wifi
• Tankningsstation
• Nära belägna restauranger och bageri
 

Denna lavendeldoftande ö är ett måste på seglingsresan. Med sina tjusiga stränder i Milna, sitt breda utbud av restauranger och ett nattliv för den partysugna kommer ingen i sällskapet att bli uttråkad!

Du finner del 1 i denna serie om Dugi Otok här, del 2 om Brac här, del 3 om Vis här och del 4 om Kocula här.