Sök resa

Segla med barn

Förr eller senare blir alla vuxna. Mer eller mindre i alla fall och med vuxenlivet följer ofta barn. Frågan många då ställer sig: "Måste jag välja, barn eller båt?" Hur fungerar det om vi önskar hyra båt och segla med barn i Kroatien?

Första sommarens herr-, tjej- eller kappsegling kanske ryker. Men det får man nog räkna med. För segling med barn ser lite annorlunda ut. Men det betyder inte att man skall ställa in alla seglingar. Tvärtom! Att segla med barn kan vara mycket roligt och givande. Och de flesta barn, både små och stora, trivs i miljön. Det är ofta i unga år grunden för ett livslångt seglingsintresse skapas.

Vad krävs?

Vid alla seglingar, med eller utan barn, krävs ett högt säkerhetstänkande. Som skeppare eller gast måste man kunna förutse och mentalt förbereda sig på att det inte alltid blir som man tänkt sig. Framförallt bibehålla sitt lugn i alla situationer. Gap och skrik smittar, och snart är hela besättningen stressad.

Genom att ställa sig frågan: Vad händer om jag eller någon annan ramlar överbord? Kan alla bärga seglen, starta motorn, fälla badstegen etc?

Vad händer om vi får möte, motorn stannar, seglet skörar osv. på absolut sämsta tänkbara plats!? Detta kan man enkelt förebygga genom sunt bondförnuft (även om det tar emot att använda detta ord på sjön). Gott sjömanskap heter det naturligtvis, men det finns många som är allergiska mot begreppet …

Kryssa inte i trånga farleder – om ni är ovana. Är det mycket båtar eller skymd sikt är det inte alltid så lämpligt att länsa heller. Använd gärna preventgaj för att undvika ofrivilla gippar. Starta motorn och ta ned seglen i god tid före tillägning osv.

Mycket kan man också öva på, som t.ex. MOB. (man över bord)

Prestige (läs: jag har alltid företräde, då jag är under segel eller seglar för styrbords halsar) hör inte hemma under begreppet ”gott sjömanskap”. Säkerhet handlar om att kunna förutse och undvika olyckor. Både för den egna båten och naturligtvis att inte sätta någon annan i en farlig situation heller.

Barn då?

Egentligen är det ingen skillnad att segla med barn. Det gäller att ha rätt attityd till båtliv från början. Så att de små lär sig tycka om båten och havet från första början. Men lite tips finns ändå:

Flytväst?

Alla ombord skall ha flytväst. Då uppstår aldrig någon diskussion om detta. Förklara, utan att skrämma, hur lång tid det tar att vända runt båten och hur snabbt man blir nedkyld. Om man slår i huvudet minskar förmågan att klara sig, även om man ”kan” simma. Små barn (5-6 år) och icke simkunniga skall ha självrätade västar.

Ofta vill barnen ta av sig flytvästen nere i båten. Detta kan naturligtvis vara okej om förhållanden är goda. Och att barnen själva kan ta på den vid behov.

Och glöm inte flytvästen på land. Efter att ha varit ”instängd” hela dagen, måste barnen få springa av sig på bryggorna. Helst själva! På med västen så har ni en bra kompromiss för båda parter.

Utomlands är det inte ovanligt att uthyrningsbåtarna ej har barnflytvästar ombord. Så det är alltid säkrast att ta med dessa hemifrån så barnen får rätt storlek och typ.
Bada – låt barnen prova västen!

Sjösjuka?

Precis som med oss vuxna. En del är begåvade med ett balanssinne som inte påverkas av sjön. Det är bara att gratulera. Men gungar det ordentligt, kan det vara läge att barnen kommer upp i brunnen. Rätt klädd och lagom mätt är alltid en bra förutsättning att klara sjösjuka. Lite godis, en macka, termos med te eller soppa, ej kolsyrad dryck osv. kan ligga färdigt i brunnen under segling. Normalt klarar barnen sig mycket bra från sjösjuka.

Färdväg?

Som vi tidigare nämnt är adriatiska havet ett av världens lugnare hav. Kroatien som troligtvis har världens bästa infrastruktur med gästhamnar, marinor och vikar är den perfekta destinationen för segling med barn. Planera ingen rutt som ni inte kan ändra. Det skall vara roligt att segla. För alla! Den minst erfarna sätter tempot. Både med på avseende dagsetapper och vägval. Ibland är det faktiskt bättre att stanna i land eller gå inomskärs för motor.
I Kroatien behöver ni aldrig utsätta er för långa etapper. Det finns massor att göra på korta avstånd.

För de minsta

Ofta går det att hänga barnvagnens insats i rufftaken. Med en stropp undertill gungar den lugnt och harmoniskt i vågorna. Bilbarnstolen går att ofta att sätta fast i brunnen så att de allra minsta kan vara med på ett tryggt sätt. Även sele och löplinor på däck är bra. Sele kan vid en del fall vara att föredra framför flytväst. Vid treårsåldern börjar barnen vilja utforska på egen hand. Låt dem göra det i så stor utsträckning som möjligt. Barnen måste få växa - även ombord!

De större barnen vill ofta vara för sig själva. Låt dem vara det. Ibland är de delaktiga, ibland inte. Det är helt okej! Genom att barnen får nya och stimulerande uppgifter hålls intresset för segling vid liv.

Mantågsnät

Ett finmaskigt nät utmed mantåget som är ett bra skydd om barnen leker eller solar på däck. Detta kan förbokas till en extra kostand om 80 Euro.

Underhållning

Två barn leker bättre än ett! Ta med en kompis om barnet saknar syskon. Annars bör man kanske tänka på att inte ha för många och för långa dagsetapper… Iland kryllar det ofta av ungar i samma situation. Sen finns det inget som är heligt ombord. Låt barnen leka. Fendrar, tågvirke, fall, bommen – det mesta kan bli verktyg i leken. Och barnen har fantasi. Låt dem hållas!

Ta gärna med barnens favoritleksaker / böcker ombord, det brukar vara en ” liten tröst” de första dagarna.

Lär barnen att ta kontakt med barnen i andra båtar. Det brukar vara den bästa skola för barnen. Ta med håven, lite snöre och några krokar så har barnen att göra på bryggan.

De större barnen brukar vilja använda jollen. Detta är naturligtvis en bra skola till att lära sig grunderna i båtliv. Men alltför ofta ser man barn som buskör. Följ med och visa. Kör inte framför eller runt båtar som lägger till. Tänk på att motorn stör både djur och människor, framförallt i naturhamnar. Tänk på de badande. Lär barnen att visa hänsyn och håll dem under uppsikt. Vad gör ni t.ex. om utombordaren stannar och sedan inte startar? Ha beredskap!

Varma vatten

När man seglar i varma vatten är cyklop en självklarhet. Köp ett i silikon och med härdat glas. Dykaffärer brukar alltid ha hög kvalitet på sina produkter. På båtmässorna har de ofta kampanjpriser. Det finns olika råd när det gäller simfenor och barn. Till äldre barn (över 10 år) med mycket god simvana kan det vara ett komplement, men det krävs övning. Tänk på strömförhållande och andra båtar när barnen simmar. Håll alltid uppsikt!

En ”baddräkt”, ”T-shirt/shorts” med korta armar och ben hindrar viss nedkylning samt skyddar mot både sol och koraller.

Tänk på solen: Smörj in både dig själv och barnen ordentligt. Även efter bad! Använd gärna en vit linne- eller bomullsskjorta som extra skydd.
Använd polaroidglasögon och keps.

Drick mycket vatten. Ha halvlitersflaskor med namn på, så håller ni koll att alla dricker. Dessa är praktiska och lätta att fylla på från stora (och billiga) vattendunkar. Servera frukt i bitar. Ofta!

Game-Boy

Visst låter det tokigt men det är en utmärkt sysselsättning för barnen när man måste vänta på maten länge eller mamma & pappa vill sitta på krogen sena kvällar. Alternativt ta med lite papper och pennor som de kan sysselsätta sig med.

Maten

Nyckel till en trevlig vistelse ombord är maten. Hungriga gastar med lågt blodsocker skapar lätt irritation. Lägg mycket krut på maten och hjälps åt. Låt alla vara med och välja rätter. Det kan vara lämpligt att förbereda barnens favoriträtter som middag redan de första dagarna ombord. Använd de lokala förutsättningarna som finns. Låt även barnen handla brödet på bryggan eller färska skaldjur från fiskebåten som precis lagt till.
Hur stor båten än är blir livet ombord ganska enkelt. Mycket handlar om att äta, umgås, sova och segla. Detta tillsammans med det sociala spelet på en begränsad yta är kanske också tjusningen med båtlivet.

Men glöm inte att gå i land och äta ibland. Många av landets stjärnkockar flyttar ut i skärgården på sommaren, och pärlorna är många. Låt även barnen välja och prova fritt. Oftast har krogen den goda smaken att göra en ”barnportion”, även av de dyraste rätterna. Och om så inte skulle vara fallet, se det som uppfostran. Barnen glömmer aldrig när de provade gratinerad hummer eller färska ostron för första gången. Och är det något vi seglare vill förmedla till nästa generation, så är det en försmak av det goda livet. Ett liv under segel.

Tips: Läs mer om segling med barn www.isammabat.se