Nya Skeppare och värdinnor inför 2019!

 

Under påskveckan 2019, anordnade Croatia Yacht Club en utbildningsvecka för blivande skeppare & värdinnor.

Utbildningsveckan


av Lucas Alexandersson 05-13-2019

Under vecka 16 så begav sig 8 modiga personer i alla åldrar, ner till Kroatien för att ta del av den utbildning som vi håller i. Den innebär massa skratt och härliga minnen, nattsegling, delfiner, få intyg för att kunna arbeta som skeppare/värdinna och lära känna varandra. Efter utbildningen så får varje skeppare/värdinna schema för arbetstider inför kommande sommar, det kan vara allt från 4 veckor till 12 veckor som personerna spenderar nere i Kroatien.

 

VECKANS TOPPHÄNDELSER

Dag 1

Under dag 1 så anlände vi ner till Trogir Marina där vi möttes av 8 taggade, hoppfulla och taggade blivande skeppare. Vi gick ombord på våra två utav våra 45-fotare, Maui och Caol Ila, genast så slängde vi ner väskorna i respektives hytter och lade kurs ut mot Splits skärgård där vi sedan tränade på tilläggning utav segelbåt, vilket är en väldigt viktig del av utbildningen. Vi övade på att lägga till i ungefär en timme, vilket verkligen gav resultat, varje skeppare hade nu lärt sig grunderna till hur man lägger till i Kroatien, med aktern in mot kajen.

Nu gav vi oss ut på en seglats med kurs mot ön, Solta där vi övade på att lägga till vid boj i Šešula Bay och vad man ska tänka på när man gör detta, olika avgifter och annat. Här gick vi iland och gick sedan upp till restaurangen och baren Batman Bar där vi njöt utav en strålande middag som bestod utav dagens fångst.

 

Dag 2

Dag två började med att vi genast lade kurs mot Primosten där vi såg lite av staden, käkade glass, bara njöt helt enkelt, här stannade vi i ungefär en timma eller två. Sedan seglade vi vidare mot ön Kapriije och den lilla viken Mala Nozdra, för att sedan gå i några minuter för att handla lite önskvärda varor och annat för kommande dagar. Här åt vi även middag ombord på respektive båt.

 

Dag 3

Dag tre var en av veckans absoluta höjdpunkter, kvällen innan så hade vi bestämt oss för att nattsegla. Runt 03:00 så ringde väckarklockan och vi började genast segla emot Komiza. Man var trött, men det försvann snabbt, det var en otrolig upplevelse att segla under natten och även få se den vackra soluppgången. Efter två timmars segling så var det dags för frukost. När vi kom fram till Komiza så höll vi även på med lite ankrings- och tilläggningsträning. I Komiza åt vi även en härlig lunch, sedan var det avgång mot staden Vis som även den, ligger på ön Vis, här äter vi middag och njuter av den milda, kroatiska kvällen.

 

Dag 4

På lördagen så bär det av emot Scedro där vi käkar lunch och har det bra. Sedan vidare mot Sveta Nedjelja där vi endast stannar i en timme för att visa de blivande skepparna vad som finns, restauranger, butiker, turistinformation och dylikt. Efter detta lade vi kurs mot Hvar där skepparna också lärde sig nödvändig information. Efter detta så åkte vi över till Marina Palmizana där vi sedan lade till för natten, åt middag och även tränade på tilläggning.

 

Dag 5

Under dag fem så var alla väldigt trötta men vi höll engagemanget uppe ändå, vi besökte en vik som kallas Lonely Paradise som är väldigt populärt, efter detta så seglade vi mot vår hemmabas, Trogir för att tanka, tilläggning och utcheckning av båtarna.

LÄS MER PÅ VÅR WEBBPLATS

Croatia Yacht Club

Göteborg, Fabriksgatan 13

Lucas Alexandersson 2019-05-13