2019-12-13


Segla i Koratien är en serie med inlägg om fantastiska platser i Kroatiens skärgård. Varje inlägg presenterar en plats och vad du inte ska missa när du besöker den!

Den 45 km långa och 5 km breda Dugi Otok är den största ön av samtliga nordliga öar i Kroatiens skärgård och ligger belägen väster om Zadar.

Den västra kusten av Dugi Otok är lång och robust och den södra delen av ön är en del av Kornati National Park. På den östra sidan ligger många av öns byar placerade och totalt bor det ca 1500 invånare på Dugi Otok. Dugi Otok bjuder på ett dramatiskt skiftande landskap som vackra klippor i söder, lugna vikar och sandstranden Sakarun på den sydöstra sidan och ett stort antal outforskade grottor. Detta gör ön till en idealisk plats för simning och dykning. En promenad bjuder på många tjusiga vyer och fruktträdgårdar, åkermark och vingårdar är bara några exempel på allt man kan stöta på. Kombinationen med bergig och ojämn mark, klippor och skogsområden gör markerade vandringsleder, klättring och cykling utmärkta aktiviteter för utforskning, såväl som ett undervattensbesök i grottan Brbinjšćica. Sali är den centrala byn på ön där öns befolkning till större del bor. Den ligger på den nordöstra kusten och erbjuder allt från bankomater, hamnkontor och utflykter. Telašćica tillhör Kornati National park och omfattar den södra delen av Dugi Otok och Telašćica viken är en av de största, säkraste och vackraste naturhamnen i Adriatiska Havet. Väl inne i viken finner seglaren 6 öar och klippor samt 25 små vikar längs den 69 km indragna kusten. Telašćica har i århundraden varit bebott och romerska byggnader, gravhögar och andra arkeologiska rester är ett tydligt bevis på detta. Efter en sagolik seglingsrunda och när magen börjar kurra står en av många restauranger redo att laga er mat med traditionella specialiteter på menyn.

På den nordvästra sidan av Dugi Otok ligger Sakarun.

Med sin kritvita sand och kristallklara vatten är Sakarun en av Kroatiens mest berömda sandstränder. Stranden är ca 800 meter lång och är omgiven av tallskog som ger en välkommen skugga under sommaren. Stranden är perfekt för barnfamiljen såväl som kärleksparet eller kompisgänget och på stranden finns två storkök som erbjuder tilltugg och vätska. Den imponerande 42 meter höga fyren Veli Rat ligger belägen på den nordvästra spetsen av Dugi Otok och byggdes redan 1849. Den är idag den högsta fyr i Adriatiska Havet och sägs ha fått sin gula nyans av 100 000 äggulor. I anslutning till fyren ligger kapellet St Nicholas placerad, en mycket uppskattad plats för ett romantiskt bröllop.

För att få sin magiska semester behövs ingen magisk formel, Dugi Otok levererar och är ett solklart val under seglingen!

Du finner del 2 i denna serie här om Brac och del 3 om Vis här.