2019-12-13


Segla i Koratien är en serie med inlägg om fantastiska platser i Kroatiens skärgård. Varje inlägg presenterar en plats och vad du inte ska missa när du besöker den!

Brac är den tredje största ön i adriatiska havet och erbjuder sina besökare fantastiska stränder, utsökt mat, vacker natur och mysiga byar.

Brac skiljer sig något från andra öar längs kusten med sin makalösa natur. Stenbrott finns över hela ön samtidigt som den oerhört omtalade stranden Zlatni Rat lockar många besökare. Brac är den ö som ligger närmast Split på fastlandet och har ca 13.000 bofasta invånare idag, bosättningen började redan på 700-talet. Sedan antiken har man grävt sten i sten gruvorna på Brac och bönderna har genom tiderna rensat sten för att få fram lite odlingsbar jord. Brac steniga natur är dock mycket eftertraktad och gör att härifrån har den vita kalkstenen exporterats till hela Europa som sedan används till byggnader än idag. Kungliga slottet i Stockholm är till viss del byggd av sten från Brac. Men det är inte bara sten Brac invånare livnär sig på. Oliver, druvor och kiwi är många invånare som odlar på ön, och rosmarin växer vilt runt hela ön. Besökare slås därför av förföriska dofter på ön som gör att Brac är en riktig semesterfavorit!

Den största orten på ön heter Supetar och ligger belägen på norra sidan och i närheten till Split.

Supetar stadskärna är uppbyggd kring hamnen och har ett brett utbud av små restauranger, caféer och sol och bad möjligheter. Mitt på Brac sydsida ligger orten Bol. Bol centrum ligger nere vid vattnet och har mysiga restauranger, butiker och är en perfekt ort för den som önskar nattliv. Gillar man dykning är Brac rätt ö att hamna på. Under vattnet finns chansen att uppleva Kroatiens rika undervattensliv. Som innehåller bland annat grottor, koraller, fisk och gamla vrak. Föredrar du hellre vindsurfing, eller varför inte vattenskoter? Då kan du vara lugn, på Bol finns något för alla.

Bol är världskänd för sin spektakulära strand Zlatni Rat- Den gyllene udden.

Det är en lång klapperstenstrand som sträcker ut sig som en tunga i havet och formar sig efter tidvattnet. Stranden anses vara en av de vackraste stränder och är definitivt den mest fotograferade i hela Medelhavet. Ett mycket hett tips vid besök på Brac! Postira är en förtjusande liten fiskeby som ligger i närheten av Supetar. Runt orten finns flera små mysiga vikar som erbjuder ett utbud av både sand och klapperstenstränder, som dessutom är omgivna av tallskog. Resenärer som fascineras av Bracs sten historia får inte missa ett besök i Museet av sten i Pucisca. I sydväst ligger den lilla charmiga byn Milna. Milna har både restauranger, bagerier och souvenirbutiker och även en ACI marina.

Brac är en ö värt ett besök när ni seglar runt i Kroatiens södra skärgård!

Du finner del 1 i denna serie här om Dugi Otok och del 3 om Vis här.