2019-12-13


Segla i Koratien är en serie med inlägg om fantastiska platser i Kroatiens skärgård. Varje inlägg presenterar en plats och vad du inte ska missa när du besöker den!

Vis är en charmig och rofylld ö med mycket historia och sevärdheter både över och under ytan.

Vis är en mycket turisttät liten ö i den södra skärgården i Kroatien. Vis har ungefär 3600 invånare och de två största orterna på Vis heter Vis och Komiza. Fram till år 1989 var ön militärområde och fick ej besökas av turister. Men är som sagt idag ett mycket omtyckt stopp i den stora skärgården. På Vis går det bussar från staden Vis till Komiza och mopeder och cyklar finns även att hyra för den som vill på upptäcktsfärd längs de slingriga vägarna med vyer av vinodlingar, vita stenhus och gömda små vackra vikar med sitt kristallklara vatten.

Undervattenslivet runt Vis är stort, det finns gott om blå fisk såsom sardiner, makrill och ansjovis och runt 20% av brukbar jord på ön är täckt av vinodlingar. Detta medför att invånare på Vis främst försörjer sig på jordbruk och fiske men också turism. På restauranger runt om på ön blir lokalproducerade viner ett självklart tips tillsammans med ett brett utbud av fisk och skaldjur. En kort båttur bort ligger den ”blå grottan”. Grottan är känd för sitt magiskt blåa sken som är en otroligt häftig upplevelse värt att minnas. Precis utanför grottan betalar man 40kuna och sedan ror man in med gummibåt för att uppleva det fascinerande ljuset. Stoncica Bay ligger på den östra kusten av ön Vis. Den skiljer sig från många andra stränder i Kroatien då den har sandstrand. Denna plats är perfekt för den som söker lugn och ro och även för småbarnsfamiljer. Ca 20 minuter promenadväg bort från stranden finns en ståtligt fyr vid namn Stoncica, som byggdes 1865.

De två huvudorterna på ön är Komiza och Vis.

Det är en charmig liten fiskeby som lockar turister för sina fina stränder, mysiga gränder och gator och aktivitetsupplevelser. Komiza erbjuder bland annat ridning, vackra promenadstråk och dykning. Många fiskare boende på Komiza emigrerade redan på tidigt 20-tal till USA för att upplysa amerikanarna om de nya moderna fisketeknikerna. Invånare boende på Komiza är mycket stolta över sin fiskehistorik och är man intresserad av detta finns ett fiskemuseum placerat på strandpromenaden (Riva).

Orten Vis ligger på den nordöstra delen av ön Vis och har ca 2000 invånare. Vis är en avslappnad liten by som många seglare väljer att göra ett av många stopp på. Njut av medelhavscharmen och ett liv utan stress. Fästningar och steniga verk är några exempel på tydliga tecken på den tusen år gamla bosättningen på Vis. I ”Den arkeologiska samlingen av Museum Of Vis” finns vackra exempel på antik konst att beskåda för den kultur och konstintresserade resenären. Detta museum ligger beläget i fästningen Batarija.

Vis har en rik historia men för den resenär som önskar en livlig semester finns bland annat dykning och tennisbanor, allt för att vistelsen ska passa alla medlemmar i sällskapet.

Vis döljer många intressanta upplevelser och gömda skatter både på havets botten och på land, och väntar på att du ska upptäcka dem!


Du finner del 1 i denna serie här om Dugi Otok och del 2 om Brac här.