2020-03-04


Segla i Koratien är en serie med inlägg om fantastiska platser i Kroatiens skärgård. Varje inlägg presenterar en plats och vad du inte ska missa när du besöker den!

Mittemot Hvar Stad ligger ögruppen Pakleni Islands.

En otroligt uppskattad och populär destination för seglaren, naturfantasten och soldyrkaren med varierande öar som erbjuder något för alla.

Mittemot Hvar Stad hittar vi den närmsta ön vid namn Jerolim som är uppkallad efter en försvunnen kyrka. En riktig favorit för naturfantaster då ön till stor del är stenig men även full av tallar och vikar med kristallklart vatten i vackra skiftningar som lockar till ett bad. Rofyllda Amo Beach erbjuder solstolar för uthyrning och på stranden ligger en bar och restaurang placerad som kommer göra magen nöjd efter en fullspäckad dag av sol och bad.

I närheten av Jerolim hittar vi ön Marinkovac. En av Paklenis mest besökta öar med den berömda viken Stipanska. En lugn oas under dagen som under kvällen förvandlas till något av de hetaste nattlivet i Adriatiska Havet med till exempel Carpe Diem Beach. I den idylliska viken Ždrilca infinner sig lugnet och med restauranger och tjusiga stenstränder känns nattlivspulsen i Stipanska miltals långt bort.

Sveti Klement är den största ön i ögruppen och stoltserar med den vackra Palmižana-byn som genom tiderna varit en populär ö för Hvars invånare. Under 20-talet byggde professor Meneghello en sommarstuga och ett värdshus som idag är ett museum och galleri. Sandstranden Perna bredvid Palmižana gör intryck med sin skönhet och är en favorit på ön, hör vågorna närma sig stranden och njut av semesterkänslan. Den lilla fiskebyn Vlaka med sin blygsamma turism jämfört med Palmižana är en fascinerande plats. Vlaka var hemmet för romerska sparitualer förr i tiden och bevis i form av ruiner finns. Med vyer av vingårdar och ett restaurangbesök blir detta en riktigt matupplevelse. Det livliga undervattenslivet gör också Sveti Klement till en stor favorit bland dykare.

På ön Šćedro kan historiefantasten upptäcka kloster och runt omkring ön Vodnjak som Borgmästaren för övrigt ville döpa till Facebook kan dykaren hoppa i vattnet. Ta en simtur i fridfulla vikar eller utöva vattensporter. Hälsa på ön Galesniks enda bosatta åsna och ät samtidigt middag i det gamla fortet på denna eko-vänliga ö.

Med dofter av aromatiska örter, ljuvliga stränder och utsökt mat förför Pakleni Islands sina besökare och vi kan bara säga, åk dit!


Du finner del 1 i denna serie om Dugi Otok här, del 2 om Brac här, del 3 om Vis här , del 4 om Kocula här och del 5 om Hvar här.