Två veckor - norr och syd rutt - Croatia Yacht Club

Två veckor - norr och syd rutt

Publicerad på 03.10.2022
Två veckor - norr och syd rutt

Nedan finner du information om olika rutter.

Det finns också information, rutter, telefonummer med mera i vår app som ni finner via denna LÄNK

Appen är gratis och heter SAIL IN CROATIA

Bokning av hamnar:
Vi rekommenderar att ni bokar hamnar samt restauranger några dagar i förhand så att ni kan vara säkra på att ni har plats när ni väl kommer dit.

2-weeks-north-and-south-route-map.jpg

Dag 1 - Veli Drvenik 

Split, Trogir eller Kastella - V. Drvenik ungefär 14 ungefär
V. Drevnik inspirerar med spännande natur, doftande örter och hundraåriga olivträd. Här kommer du finna frid och lugn för kropp och själ och slippa all turism. Ett besök på restaurang Tramontana är ett måste. Tramonatana studio är en villa med utsikt över hamnen och fungerar som restaurang och studio. Här får du fri användning av studion och andra relaterade anordningar. Restaurangen är öppen mellan 16:00 och 23:00. De serverar underbar medelhavsmat som doftar vitlök och örter, tillagade med de färskaste råvarorna, tillsammans med de lokala vinerna.
Vi driver Studio Tramonatana
Vi bodde i Sverige från 1969 till 2003 och har ni permanent bosatta på denna ö. Helje: Helje är usprungligen från FInland men är en svenskutbildad fri-konstnär med flera egna utställningar på Hornsgatan i Stockholm. Helje jobbar med flera olika tekniker. Under vintern skapar hon i sin utomhus-studio, och under sommaren är hon en servitris för våra gäster. I trädgården kan du titta på hennes arbeten av olika slag (målningar, stenkonst, siden konst, smycken, naturmaterial mm.) Marinko: Utbildad kock och uppväxt här på ön Veli Drevnik. Han startade sin karriär som kock på hotellet “Hotel Park” i Split år 1961. Han erbjöds en kocktjänst på Stallmästaregården i Stockholm år 1969 och han öppnade sin egen restaurang Troll på Hornsgatan år 1977 och drev den med stor framgång i 12 år. Idag står han bakom allt som ligger på tallrikarna som kommer från köket och grillen, allt ekologiskt och nyligen skördat. Han ansvarar även för trädgården och hanterar hela den ekologiska framställningen av husets egna vin, olivolja, starkt kryddat vin och marmelader som erbjuds bland de ekologiska produkterna inom catering.

Dag 2 - Milna, Brac

V.Drvenik - Milna Brac ungefär 20 distans
Milna väst är en del av ön Brac. Byn ligger längst ut i en skyddad vik och har rötter bak i romartiden, då den bar marmor till till Dikletianus kjejsarpalats i Split från ön Brac. Det finns god mat, lugna platser och en vacker promenad. Viken har också fina stränder om du inte vill bada från båten. För tillfället finns det två marinor i Milna som är modernt utrustade för en bekväm vistelse. För dem som vill ha ännu mer lugn och ro så rekommenderar vi Bobovisce viken som ligger lite öster om Milna.

Dag 3 - Hvar

Milna Brac - Hvar ungefär 15 distans
Något av en favorit för skandinaviska turister. Hvar lockar JETSET som inkluderar många människor. Här hittar du de trendigaste platserna, cafeer, barer, hotell mm. Men var beredd på att priserna är lite högre än vanligt. Det är bra att veta att Hvar är en hamn som är väldigt full under högsäsong då staden attraherar många turister. Ett alternativ är att lägga till i marinan Parmizana som ligger precis nedanför Hvar som är en underbar ö med sin egna charm. Härifrån kan man ta båttaxi direkt till Hvar. Båtarna går under hela natten under sommarhalvåret.

Dag 4 - Scedro

Hvar - Scedro ungefär 17 distans
Scedro är en underbar ö med en fantastisk naturhamn. Här finns det två fina restauranger där ni kan avnjuta er middag om ni inte vill stanna och äta på båten. Scedro har två djupa vikar som är bra skyddade mot nästan alla typer av vindar. I bukten Mostir finns ruinerna av ett dominikanerkloster och ett hospice för sjömannen som grundades 1465 och övergavs på 1800-talet. Scedro spelade en viktig roll i Adriatiska havets historia, med sina skyddade vikar och hamnar. Ön erbjuder vackra promenader, underbara dopp i havet och vacker utsikt, speciellt på på västra sidan (fantastisk utsikt över Hvar speciellt under solnedgången). Klimatet på Scedro är något mildare än på Hvar. Scedro är definitivt värt ett stopp under er resa.

Dag 5 - Vis - Komiza

Scedro - Vis - Komiza ungefär 30 distans
En riktigt häftig plats. Rogoznica är en mysig fiskeby som ligger vid foten av berget Hum. På den västra kusten av viken där Komiza ligger finns stora sandstränder och klapperstensstränder (Gusarica, Nova Posta, Velo ŽALO). Den speciella atmosfären på sommarkvällarna förstärks med framträdanden av harmoni sånggrupper och barnkörer i kustområdet, strandpromenaden eller någon av samhällets lokala restauranger. Fram till 1989 var ön militär. Turister var inte tillåtna att gå i land på ön. Vis, med sin flikiga kust är in princip orörd. Ön är outforskad och mysig. Bisevo är en ö som ligger sydväst om Vis och har en blå grotta man kan betala för att få åka in i med jolle - Modra Spilja, du får en guidad tur här inne. Här har vattnet vackra nyanser av ljus som sipprar in.

Dag 6 – Solta - Tatinja

Komiza - Solta ungefär 25 distans
Denna långsträckta ö är ett äkta höjdområde med en underbar natur som seglare älskar. Här finns det vikar, holmar och frodig grön miljö tävlar om din uppmärksamhet här omkring. En klar favorit på rutten är en mysig vik som heter Tatinja halvvägs ner på södra sidan av ön även kallad Lonley Paradise. Det finns en fantastisk restaurang här och restaurangen äger även bojarna som finns i viken. Men kom ihåg att ringa till restaurangen några dagar i förväg för att boka en boj och ett bord på restaurangen då det är en väldigt populär plats med få platser.
Restaurangnummer: +385 91 453 2010
Hela ön Solta är endast 52 kvadratkilometer. Solta var en populär semester plats för den romerska adeln. I många av öns mest vackra platser kan du fortfarande se ruiner från Romarna.

Dag 7 – Kaprije

Solta - Kaprije ungefär 17 distans
Har du sett Oscar-vinnaren Mediterraneo? Skulle du vilja spendera lite tid på en liten bortglömd ön mitt ute i ingenstans? Det enda som finns på ön är en liten sömnig fiskeby som mirakulöst motstod all utveckling av turism skyltar. Kaprije är en ön som är svår att beskriva med ord. Otroligt vacker och oskyldig, speciellt under tidig vår och sen höst, när medelhavet är tomt på turister. Det är helt fantastiskt att vakna upp på en plats som Nozda-bukten. Nästan så att man längtar efter en mycket mer primitiv värld och ett liv med större närhet till naturen.

Dag 8 - Zut

Kaprije - Zut 24 distans
Zut är en nautiskt paradis och en av öarna i Kornati skärgården. Den ligger mellan öarna Pasman och Ugljan (som är anknuten till fastlandet) Zut är en lång och smal ö som täcker en yta på nästan 15 kvadratkilometer och som bredast 2 km. Öns högsta punkt är 172 meter ovanför havet. Ön är brant och har en tillbakadragen, skyddad kustlinje, som kännetecknas av, bland andra, de skyddade vikarna Luka Hiljača, Sarušćica, Yellow, Bizikovica. Därifrån känns det långt till alla bekvämligheter och man får känslan av att vara på en Robinson-ö. Zut är täckt av olivträd, fikonträd och vinrankor och har inga permanenta bosättningar. Ön används regelbundet under hela året av fiskare, småskaliga djuruppfödare och oliv- och fikonplockare från ön Murter andra Kornatiöar. Ön Zut har en härlig småbåtshamn, komplett med en bra taverna, Restaurant Festa.

Croatia Yacht Club-gäster får detta privilegium:
- Förbeställ kajplats kvällen innan för att uppge båtens namn
- Gratis hamnavgifter (förutsatt att besättningen äter på krogen)
- Gratis nationalparksavgift

Dag 9  - Vodenjak bay at Iz

Zut - Iz ungefär 10 distans
Ön Iz är runt 18 kvadratkilometer och det finns 10 holmar och klippor runt ön. De huvudsakliga yrkena på ön är fiske och jordbruk. Ön har många romanska byggnader som ligger i de två bosättningarna Veli Iz och Mali Iz. I det sydöstra hörnet av ön är det en vacker och mycket skyddad vik. Här kommer du att kunna ta ett dopp i det super turkosa vattnet och ta en vandring i bergen. Det finns också en liten ö som du kan besöka med en jolle eller simma där.

Dag 10  - Vrulje via Telascica bay

Iz - Vrulje ungefär 15 distans
Den största bosättningen på ön Kornat är Vrulje med cirka 50 hus. I Vruljeviken finns 2 restauranger. Det finns också en liten butik där kunderna kan köpa grundläggande matvaror. Under vistelsen på bryggan är det gratis men om du använder en av bojarna måste du betala nationalpark avgiften. Se till att boka vid bryggan minst en dag innan för att kunna komma in. Telašćica, är en naturpark uppkallad efter bukten som ligger i den sydöstra delen av Dugi Otok. viken är cirka 8 km djup och 1,6 kilometer bred. I Telascica-bukten finns 25 stora och små vikar, vikar, 5 holmar. Tack vare sitt läge är det väl skyddat mot golfstormar. Telašćica är en av de största och bäst skyddade vikarna på den östra Adriatiska kusten. Den består av tre delar åtskilda av smalare. Dessa tre element är Tripuljak, Farfarikulac och Telašćica. Större delen av vikens botten är täckt av grupper av marina blommande växter, marina livsmiljöer och ett utomordentligt rikt djurliv som är avgörande för reproduktionen av många fiskarter.

Dag 11  - Opat

Vrulje - Opat ungefär 11 distans
Opat ligger på södra spetsen av ön Kornat i Kornati skärgård. Opat är en underbar plats med en mysig taverna som serverar god mat och färska skaldjur är deras specialitet. De flesta tavernor längs kusten serverar mycket fräsch, ekologisk och traditionell mat. Det finns en bra vik för ankring och en båtplats med fasta båtplatser.
Croatia Yacht Club-gäster har följande förmåner:
- Ett förhandsbokning samtal inklusive båtens namn.
- Inga hamnavgifter (förutsatt att besättningen äter på den lokala krogen i viken)
- Fri entré till nationalparken.

Dag 12  - Primosten

Opat - Primosten ungefär 15 distans
Förr låg Primošten på holmen nära fastlandet. Under de turkiska invasionerna 1542 skyddades holmen av murar och torn och en vindbro förband den med fastlandet. När turkarna drog sig tillbaka ersattes vindbron av gångvägen och 1564 fick bosättningen namnet Primošten. Den är byggd på en kulle och domineras av församlingskyrkan St. George som byggdes 1485 och restaurerades 1760. Kyrkan har blivit ett viktigt landmärke för sjömän eftersom det är så man känner igen byn när man seglar förbi. Byn är känd för att vara väldigt vacker på sommaren och du hittar gott om vingårdar i dess omgivningar om du skulle vilja provsmaka.

Dag 13 – Split, Trogir or Kastella

Primosten – Split, Trogir eller Kastella ungefär 25 distans
För sista natten är det vanligt att kolla in båten så att det inte blir några åtaganden på lördagsmorgnar eftersom transfer från hamnen ofta går tidigt. Så kolla in för lite middag på en mysig lokal taverna.

Kontakt

Hur kan vi hjälpa dig? Ta kontakt med oss via telefon eller mail! Vi föredrar att personligen finnas där för dig före, under och efter bokningen!

Följ CYC

Håll dig uppdaterad genom att följa oss på sociala medier. För ytterligare information kan du även prenumerera på vårt nyhetsbrev

LÄNK
Vi använder oss utav cookies för att förse dig med den bästa servicen på vår hemsida Om du stannar på vår hemsida så samtycker du med vår användning av cookies Cookies Policy.

Hitta en båt